Verkko-oppimateriaalin CC-lisensointi ja olemassa olevan materiaalin hyödyntäminen

Miia Törmänen, VirtuaaliAMK-verkosto

Uutta avointa energiaa-hankkeen aikana tuotetut MOOCit ja niiden sisällöt lisensoidaan Creative Commons -lisensseillä CC BY ja CC BY-SA, jotka ovat ESR-hankkeissa hyväksyttäviä tekijänoikeuslisenssejä (Lähde: Avoimet sisällöt ESR-hankkeissa). Nämä CC-lisenssit antavat riittävät oikeudet aineiston jatkokäyttöön, eivätkä rajaa pois jatkokehitystä ja mm. kaupallista käyttöä. Haluamme, että julkisella rahalla tuotettu aineisto on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä ja käytettävissä, ei pelkästään opiskelijoiden vaan myös toisten opettajien.

Hankkeen graafisen suunnittelijan ominaisuudessa kirjaan nyt tähän ylös muutamia seikkoja mitä tulee huomioida materiaalin ja erityisesti kuvien osalta.

 

Mitä CC BY ja CC BY-SA käytännössä tarkoittavat

Creative Commons -lisensseillä teoksen tekijä antaa haluamiaan oikeuksia teoksen käyttäjälle esimerkiksi saako jättää tekijän nimen pois, saako käyttää kaupallisessa toiminnassa, saako tehdä muunnoksia ja saako jakaa eri lisenssillä. Näistä ehdoista johdetaan erilaisia yhdistelmiä. Käytännössä kyse on siitä, että tekijät luopuvat tekijänoikeuksistaan tietyiltä osin.

Päälisenssi kerrotaan CC-kirjainyhdistelmällä, ja sen perään liitetään lisenssiehtojen lyhenteet:

BY (Nimeä) tarkoittaa, että annetaan muille lupa kopioida, välittää, levittää ja esittää tekemääsi teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi, mikäli he mainitsevat nimesi alkuperäisenä tekijänä.

NC (Ei Kaupallinen) tarkoittaa, että annetaan muille lupa kopioida, välittää, levittää ja esittää tekemääsi teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi, mutta sitä ei saa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen.

ND (Ei muutoksia) tarkoittaa, että toisilla on lupa kopioida, välittää, levittää ja esittää tekemääsi teosta mutta sitä ei saa muokata.

SA (Jaa samoin) ehto tarkoitta, että annetaan muille lupa julkistaa teoksestasi muokattuja teoksia samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu.

PD eli Public domain tarkoittaa tekijänoikeudetonta teosta ts. sellaista jonka tekijän kuolemasta on 50 tai 70 vuotta tai jonka tekijä on halunnut asettaa teoksen käytölle mahdollisimman vähän rajoituksia.

CC0 Tekijä voi luopua kaikista oikeuksistaan teokseen siinä määrin kuin se on lainsäädännön puitteissa mahdollista (ks. Creative commons)

(Lähde: http://creativecommons.fi/lisenssit/).

Miten tekijänoikeudet huomioidaan materiaalin toteutuksessa

MOOCien sisällöt pohjautuvatkin olemassa olevan tutkinto-opetuksen sisältöihin, materiaaleihin ja tehtäviin. Tämä luo kuitenkin omat haasteensa tekijänoikeuksien osalta.

Alkuperäisiä materiaaleja esitetään yleensä luokkatilanteessa, kun puolestaan MOOCit toteutetaan avoimeen verkko-oppimisympäristöön ja materiaalia joudutaan muokkaamaan erilaiseen opetuskäyttöön ja -ympäristöön sopivaksi. Lisäksi täytyy huomioida, että hankevaiheen jälkeen aineistoa voidaan hyödyntää maksullisessa opetuskäytössä.

Hyvin tyypillinen tilanne on sellainen, että meillä yksi tai useampi Powerpoint-kalvosetti, joista muokataan video tai esim. Office-mix esitys. Toisin sanoen opettaja nauhoittaa luennon esityksen päälle ja tämä lopputulema CC-lisensioidaan ja upotetaan oppimisympäristöön. Materiaali voi sisältää kuvia, kaavioita, tekstiä, animaatioita, videoita ja musiikkia

Tein tähän listan, josta mahdollisesti voisi olla apua muillekin

 1. Käydään materiaali läpi ja tsekataan mitä voi käyttää:
  • Onko materiaali vapaasti käytettävissä esim. teoskynnys ei ylity ks. Suojattu teos
  • Onko tekijänoikeuden suoja-aika voimassa (50 tai 70 vuotta)
  • Onko meillä tekijän lupa käyttää materiaalia
  • Onko materiaali CC-lisensoitu meille sopivalla tavalla
   • CC BY-SA -lisensoidussa materiaalissa voidaan käyttää esim. CC BY, CC BY-SA, CC0, PD-lisensoituja kuvia ja musiikkia
   • CC BY -lisensoidussa materiaalissa voidaan käyttää esim. CC BY, CC BY-SA, CC0, PD, CC BY-ND -lisensoituja kuvia ja musiikkia. CC BY-ND -lisensoituja materiaaleja ei saa muokata
   • Huom. Älä käytä CC NC lisensoitua materiaalia, koska se kieltää kaupallisen käytön
  • Voiko materiaalista voi ottaa lainauksen? ks. Sitaattioikeus

Kuvien alkuperää selvittäessä kätevä apu on kuvaan perustuva Googlen hakutyökalu (ks printscreen alla), jolla voi katsoa kätevästi kuvanperusteella missä kaikkialla etsimääsi kuvaa on julkaistu. Pääset mahdollisesti jyvälle sen käyttöoikeuksista ja lähteestä tai voit jopa löytää vastaavan käyttökelpoisen version

Google-kuvahaku, haetaan kuvia olemassaolevan kuvan perusteella.
Googlen kuvahaussa voit tehdä haun kuvatiedoston perusteella, joka linkittämällä kuvan url-osoitteen tai lähettämällä kuvan.

Katso myös Kopiraitin Aineistojen käyttö opetuksessa

 1. Kysytään käyttölupa materiaalille kirjallisena.
 2. Korvataan ne kuvat, joita ei voida käyttää
  • Kuvataan tai piirretään itse uudet
  • Etsitään sisällöllisesti vastaavat CC -lisensoidut materiaalit (esim. googlen kuvahakua voi tarkentaa CC -lisenssiehdoilla
  • Katso myös Tarmo Toikkasen keräämä avoimien sisältöjen linkkilista

ÄLÄ KUITENKAAN:
Älä osta kuvia kuvapankista. Tässä kohdassa itse tunnen houkutusta ostaa kuvapankista nk. kuvituskuvat, mutta se ei olekaan niin yksikertaista, kuvapankit eivät yleensä anna oikeutta jakaa kuviaan CC-lisenssillä ja materiaalin jatkokäyttö voi hankaloitua, mikäli sinne on upotettu erilaisilla käyttöoikeuksilla olevia kuvia ja asioita.
Älä ota kuvia pois esityksestä. Kuvia ei kannata myöskään riipaista pois koska ne elävöittävät oppimateriaalia ja tekevät sen persoonalliseksi. Kuvien avulla havainnollistetaan asioita ja tukevat muistamista.

 1. Merkataan lähteet: kuvatekstiin tai esim. videon lopputekstiin laitetaan kuvan tekijätiedot, lisenssi ja linkki alkuperäiseen lähteeseen (lue lisää Avoimesti lisensoidun kuvan liittäminen verkkosivulle oikeaoppisesti. )

  Kuvan tiedot voi kätevästi kopioida Wikipediassa latauksen yhteydessä ks. alapuolella oleva kuva. Huomaathan, että tiedot merkitään hiukan eritavalla riippuen lopullisesta käyttötarkoituksesta, tuleeko kuva esim. nettisivulle vai muuhun käyttöön.

  Kuvan lataaminen ja tekijätiedot Wikipediassa.

  Kuvalähteen voit merkitä videoon esim. seuraavasti:

  Kuva: Jeff Kubina – Solar Decathlon 2007, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3425394

  esimerkki kuva siitä miten kuvalähde ja tekijä merkitään.
  Nettisivulla olevan kuvan yhteyteen tulee linkit alkuperäiseen kuvaan ja lisenssiehtoihin seuraavasti Kuva:  Jeff Kubina from the milky way galaxy – Solar Decathlon 2007, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3425394

   

Creative Commons -lisenssin merkitseminen omaan aineistoon

Opasvideo Creative Commons -lisenssin merkitsemisestä omaan aineistoosi.
Videon on toteuttanut Tarmo Toikka, Aalto-ylipisto ja creativecommons.fi

Linkki lisenssivalitsimeen (aukeaa uuteen välilehteen, tarkistettu 18.5.2016).

Lähteet:

Aineistojen käyttö opetuksessa. http://kopiraitti.fi/aineistojen-kaytto/ (Viitattu: 25.4.2016)

Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa http://www.opentekoa.fi/ (Viitattu: 25.4.2016)

Opettajan tekijänoikeus. http://www.opettajantekijanoikeus.fi/ (Viitattu: 25.4.2016)

Tietoa lisensseistä http://creativecommons.fi/lisenssit/ (Viitattu: 25.4.2016)

Tarmo Toikkanen: Avoimesti lisensoidun kuvan liittäminen verkkosivulle oikeaoppisesti. 2001 http://www.opettajantekijanoikeus.fi/2011/12/avoimesti-lisensoidun-kuvan-liittaminen-verkkosivulle-oikeaoppisesti/ (Viitattu: 25.4.2016)

Sitaattioikeus. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sitaattioikeus (Viitattu: 25.4.2016)

Tekijänoikeuden syntyminen http://www.tekijanoikeus.fi/tekijanoikeus/syntyminen/ (Viitattu: 25.4.2016)

Pirjo Kontkanen. Tekijänoikeudet opetuksessa http://blogs.helsinki.fi/tekijanoikeudet-opetuksessa/ Helsingin yliopisto (Viitattu: 25.4.2016)

Hyviä linkkejä:

Digitaalinen kopiointi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/digilupa/yliopistot_ja_AMK/fi_FI/yliopistot_ja_ammattikorkeakoulut/ (Viitattu: 25.4.2016)

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO  LAUSUNTO 2013:6  Opetusmateriaalin tekijänoikeus 17.4.2013 http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2013/TN_2013-6.pdf (Viitattu: 25.4.2016)

Tässä vielä linkki lisenssivalitsimeen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s