Osaamista aurinkoenergiasta

Teksti: Sanna Sintonen, Tampereen ammattikorkeakoulu

Osana AgileAMK-mallin mukaista avoimen verkkokoulutustarjonnan kehittämistä on kursseilla saavutetun osaamisen tunnustamiseksi otettu käyttöön osaamismerkit eli badget. Badget ovat suomessa vielä melko tuore tapa kertoa omasta osaamisesta, mutta tulevaisuudessa niillä on mahdollista jopa korvata perinteinen kurssitodistus digitaalisella merkillä. Badgen saaja voi jakaa sitä helposti edelleen eri yhteyksissä näyttääkseen osaamistaan.

Osaamismerkit perustuvat Open Badges –konseptiin, mikä on Mozilla-säätiön vuodesta 2010 alkaen kehittämä standardi tunnistaa ja todentaa oppimista digitaalisten osaamismerkkien avulla. Konseptin suosio on kasvanut maailmalla räjähdysmäisesti. Badge eli merkki on määritelty symboliksi tai mittariksi saavutuksesta, taidosta, ominaisuudesta tai mielenkiinnon kohteesta. Osaamismerkki muodostuu kuvasta sekä siihen liittyvästä tiedosta eli metadatasta (kuva 1). Pelkkä merkin kuva ei siis sisällä mitään tietoa osaamisesta tai suorituksesta. Merkin metadataa ovat tiedot myöntäjästä, merkin myöntämisen kriteereistä sekä todisteet, joilla osaaminen on todennettu. Osaamismerkkeihin liittyy kolme roolia, jotka ovat saaja (oppija), myöntäjä ja loppukäyttäjä. Saaja vastaanottaa merkin valitsemaansa osaamismerkkipalveluun. Merkin loppukäyttäjä tarkastelee merkkejä saadakseen lisätietoja saajan osaamisesta. (Karjalainen H. 2014.)

OpenBadgesAnatomy
Kuva 1. Open BadgeAnatomy (Bowen, K).CC BY-SA 3.0

Osaamismerkit mahdollistavat siis uudenlaisen tavan tunnustaa osaamista. Merkkien myöntämiseen päädyimme ottamaan käyttöön Discendum Oy:n kehittämän Open Badge Factory, -palvelun, minkä kautta osaamismerkkikokoelma on nyt toteutettu.  Open Badge Factory mahdollistaa myös verkostomerkkien toteuttamisen, jolloin myös Uutta avointa energiaa -kursseja tarjoavat ammattikorkeakoulut voivat myöntää yhteisiä osaamismerkkejä. Tämä vähentää päällekkäistä työtä ja yhdenmukaistaa myös avointen verkkokurssien suorittamisen käytäntöjä, koska kaikki antavat kurssin suorittamisesta saman metadatan sisältävän merkin.

Vuoden kehitystyön aikana verkkokurssien osaamismerkkikokoelmasta tulikin varsin laaja ja monipuolinen sisältäen Lähes 0-energiarakentamisen, Kestävien energiaratkaisuiden ja Aurinkoenergian metamerkit. Näistä jokainen edellyttää useiden yksittäisten oppimismoduulien suorittamista. Metamerkki sisältää siis laajemman osaamisen kuin yksittäinen osaamismerkki.

Osaamista aurinkoenergiasta helteiseen kesään

Avoimella Kestävien energiaratkaisujen Aurinkoenergia-pilottikurssilla on mahdollista suorittaa vielä lokakuun alkuun mennessä laaja paketti aurinkoenergiaosaamista. Aurinkoenergia-metamerkin saaminen vaatii viisi erillistä osaamismerkkiä, jotka ovat yleistä aurinkoenergiasta, aurinkosähköjärjestelmät, aurinkosähköjärjestelmien suunnittelu, aurinkolämpöjärjestelmät ja aurinkolämpöjärjestelmien suunnittelu. Mikäpä sen mukavampaa kuin tutustua aurinkoenergiaan liittyviin materiaaleihin kesäauringon helliessä.

aurinkoa
Kuva 2. Aurinkoenergia-osaamismerkit.

On määritelty, että Aurinkoenergia-merkin saavuttanut ymmärtää aurinkosähkö- ja aurinkolämpöjärjestelmien peruskomponentit ja niiden toimintaperiaatteet, hallitsee eri tekijöiden vaikutukset järjestelmän suunnitteluun, asennukseen, kustannuksiin sekä tuottoon sekä osaa arvioida aurinkoenergian hyödyntämisen mahdollisuuksia eri kohteissa. Yksittäisten osaamismerkkien vaatimukset ovat nyt testattavina ja niistä toivotaan kokemuksia heti alkusyksyn aikana (kuva 2).

Osaamismerkin saaminen

Jokaisen Aurinkoenergia-osion suorituksen perusteella opiskelijalle avataan automaattisesti mahdollisuus hakea itselleen osaamismerkkiä. Osaamismerkkihakemus perustuu Digma-oppimisympäristön suoritusmittariin. Osaamismerkkihakemukseen pääseminen edellyttää osion kaikkien suoritusvaatimusten täyttämistä.

Osaamismerkkihakemus voisi myös vaatia erilaisia todisteita, joiden pohjalta osaamista voidaan arvioida. Avointen verkkokurssien hallinnointi halutaan kuitenkin pitää mahdollisimman vähäisenä, joten osallistumistodistuksen tavoin kurssien osaamismerkit kertovat osallistumisesta ja kurssin suoritusvaatimuksista. Aurinkoenergia-osaamismerkit myönnetäänkin ilman erillisiä todisteita – kurssin suoritus riittää. Opiskelija ei kuitenkaan pääse osaamismerkkihakemukseen, ellei koko osio ole suoritettu.  Tämän rinnalla myös perinteisen osallistumistodistuksen hakeminen on myös mahdollista.

Osaamismerkin hakemisen jälkeen se tulee myös ottaa vastaan. Merkin vastaanottaminen vaatii sopivaa paikkaa säilyttää ja jakaa tätä digitaalista tietoa osaamisesta. Suosittelemmekin merkkien säilyttämiseen ilmaista Open Badge Passport -palvelua, joka on helppo ottaa käyttöön. Osaamismerkkihakemuksessa ja merkkien myöntämisen yhteydessä opastetaan vastaanottamisessa. Osaamismerkin käytön leviämisen ja tunnettuuden kannalta olisikin tärkeää, että osaamismerkkejä haettaisiin ja otettaisiin vastaan mahdollisimman paljon.

Aurinkoista kesää!

 

Lähteitä ja linkkejä

Karjalainen H. 2014. Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Open Badges osaamismerkkien avulla. Kandidaatintutkielma. Julkaisematon. Tampereen yliopisto, Kasvatustieteiden yksikkö, Tampere 2014.

Sintonen S. & Törmänen M. 2018. Huhtikuu. Osaamismerkeillä tunnustettua osaamistaTAMKjournal

Discendum Oy. 2018. Osaamismerkken ohjevideot (YouTube): https://youtu.be/2PKS2GajgME


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s